GEEN WACHTLIJST, SNEL GEHOLPEN

VEEGBEWIJS VOOR VERZEKERING

GEEN VOORRIJKOSTEN

Creosoot verwijderen

Wij verwijderen creosoot uit uw schoorsteen!

Wat is creosoot?

Creosoot verwijderen? Creosoot is een teerachtig residu dat zich in de loop van de tijd kan opbouwen in uw schoorsteen. Vanwege de hoge brandbaarheid is het een voornaamste oorzaak van schoorsteenbranden. Het is daarom essentieel om uw schoorsteen regelmatig te controleren op de aanwezigheid van deze potentieel gevaarlijke stof.

Hoewel het misschien eenvoudig lijkt, is het verwijderen van een opgebouwde laag creosoot geen simpele taak. Een standaard veegborstel zal niet voldoende zijn. Het vereist een professionele reiniging waarbij de binnenkant van de schoorsteen grondig wordt aangepakt om alle sporen van creosoot te elimineren.

Een duidelijk teken dat uw schoorsteen mogelijk creosoot bevat, is wanneer de uitgestoten rook niet helder wit is. Als dit het geval is, moet uw schoorsteen mogelijk gereinigd worden. Een professionele schoorsteenveger kan tijdens het reinigingsproces snel vaststellen of er creosoot aanwezig is. Dit wordt vaak opgemerkt als de creosoot tijdens het vegen in samengeklonterde stukken naar beneden valt.

Als u denkt dat uw schoorsteen mogelijk creosoot bevat, aarzel dan niet om contact op te nemen met Schoorsteenveger Heeze via 040 218 29 44. Wij komen graag bij u het creosoot verwijderen.

Hoe ontstaat creosoot?

Creosoot komt tot stand wanneer er sprake is van onvolledige houtverbranding. Dit kan gebeuren als het gebruikte hout nog vochtig is of als er een ongeschikte houtsoort wordt gebruikt.

De vorming van creosoot wordt specifiek geïnitieerd wanneer de rookgastemperatuur in de schoorsteen onder de 120 graden celsius zakt.

Bovendien kunnen lekkages in het rookkanaal de vorming van creosoot bevorderen. Deze lekkages laten koude lucht binnen, waardoor de rookgassen snel afkoelen tot temperaturen onder de 120 graden.

Het resultaat? Roetdeeltjes hechten zich met grotere snelheid aan de schoorsteenwand, wat leidt tot een dikkere laag creosoot.

Hoe kan ik de vorming van creosoot voorkomen?

De sleutel tot het voorkomen van creosoot is het waarborgen van een efficiënte verbranding. Door het aansteken van uw haard of kachel volgens de Zwitserse methode kan dit worden bereikt. Het is ook essentieel om kwalitatief en goed gedroogd hout te gebruiken.

Hoe kan ik verantwoord stoken?

Als u op een verantwoorde manier wilt stoken, is het cruciaal dat het hout dat u gebruikt een vochtgehalte van minder dan 15% heeft.

Dit betekent vaak het kiezen van hout dat al enige tijd is gedroogd. Ook de Zwitserse aansteekmethode kan hierbij van pas komen. Voor een complete en efficiënte verbranding is het ook belangrijk om de kachel of open haard goed gevuld te houden, zodat rookgastemperaturen boven de 120 graden blijven.

Overweeg de aanschaf van een rookgasthermometer om de temperaturen nauwlettend te volgen en te zorgen voor een veilige en efficiënte stookervaring.

Welk hout is het meest geschikt om te stoken?

Het kiezen van het juiste type hout is cruciaal voor een efficiënte en veilige verbranding. De vraag die velen stellen: welk type hout is nu het meest geschikt voor dit doel?

Als u streeft naar een efficiënte verbranding en maximale warmteopwekking, is het een goed idee om te starten met een zachte houtsoort zoals naaldhout. Dit type hout staat bekend om zijn snelle verbrandingseigenschappen en het vermogen om een aanzienlijke hoeveelheid warmte af te geven.

Maar een nadeel is dat naaldhout niet altijd een schone verbranding biedt vanwege de vele deeltjes die vrijkomen. Zodra het vuur stabiel is, is het raadzaam om over te schakelen op hardere houtsoorten voor een duurzamere en schonere verbranding.

Beukenhout, populair in Nederland, is een van deze hardere houtsoorten. Een van de voordelen van beukenhout is dat het relatief snel droogt en gemakkelijk ontbrandt. Het is niet alleen ideaal voor verbranding, maar produceert ook een helder en aangenaam vuurbeeld.

Hoewel eikenhout een andere veelgebruikte harde houtsoort is voor haarden, heeft het zijn beperkingen. Het vergt een lange droogtijd – vaak jaren – om het vochtgehalte tot onder de 15% te brengen. Te veel vocht in eikenhout maakt dat het hout langzamer brandt en vaak knetterende geluiden produceert, wat voor sommigen als storend kan worden ervaren.

Elzenhout wordt vaak aanbevolen voor gebruik in speksteenkachels. Dit hout brandt vlot en geeft snel warmte af, waardoor het speksteen efficiënt kan opwarmen. Een bijkomend voordeel is de aantrekkelijke lichte vlam die het produceert.

Berkenhout, met zijn opvallende grijze tint als het droog is, is ook een populaire keuze. Afgezien van zijn esthetische aantrekkingskracht in een open haard of kachel, brandt berkenhout langzaam, produceert het een riante hoeveelheid warmte en staat het bekend om zijn schone verbranding.

Er zijn echter enkele houtsoorten die u beter kunt vermijden in de open haard of kachel vanwege verschillende redenen. Deze omvatten:

 • grenen
 • kastanjehout
 • populierenhout
 • pallethout
 • Elk type behandeld hout, zoals geteerd, geverfd, geïmpregneerd hout, evenals multiplex en spaanplaat.

Wilt u veilig en verantwoord stoken?

Bel nu voor gratis advies!

Onze Schoorsteenvegerdiensten

blurb-img-schoorsteenveger

Schoorsteenveger

Bent u opzoek naar een schoorsteenveger in Heeze? Neem direct contact op!

blurb-img-schoorsteenveger

Vogelnest verwijderen

Zit er een vogelnest in uw schoorsteen? Wij helpen u graag bij het verwijderen van het nest.

blurb-img-schoorsteenveger

Schoorsteenbrand

Wilt u een schoorsteenbrand voorkomen? Laat uw schoorsteen dan regelmatig reinigen.

blurb-img-schoorsteenveger

Zelf schoorsteenvegen

Wilt u zelf uw schoorsteen vegen? Neem dan een kijkje op onze pagina over schoorsteenvegen.

blurb-img-schoorsteenveger

Schoorsteeninspectie

Wilt u een schoorsteeninspectie laten uitvoeren? Neem dan contact op met Schoorsteenveger Heeze.

blurb-img-schoorsteenveger

Creosoot verwijderen

Heeft u te maken met creosoot in uw schoorsteen? Neem dan contact op met Schoorsteenveger Heeze.

Werkwijze Schoorsteenveger Heeze

\

1.

Afspraak

Via telefoon/mail plannen we een afspraak.

\

2.

Vegen

Wij vegen uw schoorsteen/rookkanalen.

\

3.

Veilig stoken

U kunt weer veilig & verantwoord stoken.

Veelgestelde Vragen

Waarom moet ik mijn schoorsteen laten vegen?

Een reden waarom u uw schoorsteen moet laten vegen is voor de veiligheid van u en uw huisgenoten. Het risico op een schoorsteenbrand is vele malen kleiner bij een schone schoorsteen.

Daarnaast is een schone schoorsteen beter voor het milieu! Een schone schoorsteen stoot namelijk minder schadelijke stoffen uit.

Hoe vaak moet ik mijn schoorsteen vegen?
Dit hangt af van hoe vaak u gebruik maakt van uw schoorsteen. Gebruikt u de schoorsteen dagelijks? Dan raden wij u aan om uw schoorsteen minimaal twee keer per jaar te laten vegen. Op het moment u de schoorsteen niet dagelijks gebruikt, raden wij u aan dit minimaal één keer per jaar te doen.

Twijfelt u of u uw schoorsteen moet laten vegen? Neem dan gerust contact op met Schoorsteenveger Heeze via 040 218 29 44. Wij helpen u graag!

Wanneer moet ik de schoorsteenveger bellen?

U kunt uw schoorsteen het hele jaar door laten vegen. Houdt er rekening mee dat het een stuk drukker is aan het einde van het jaar! Maak daarom tijdig een afspraak. Het is ook mogelijk om uw schoorsteen in de zomer te laten vegen!

Hoe stook ik op een veilige en gezonde manier?

De manier van stoken heeft veel invloed op het vrijkomen van schadelijke stoffen. Een aantal tips om goed te stoken:

 • Een haard of kachel op gas is minder schadelijk dan een haard of kachel op hout.
 • Laat uw toestel en schoorsteen installeren door een erkende installateur.
 • Laat uw schoorsteen minstens eenmaal per jaar vegen.
 • Stook alleen geschikte brandstoffen.
 • Stook niet bij mistig of windstil weer.
Kan de schoorsteenveger mijn schoorsteen inspecteren?
Ja, dat kan zeker. Tijdens een schoorsteen inspectie controleren wij uw schoorsteen onder andere op beschadigingen, losgeraakt steen of lood, scheuren in de bovenplaat en opstoppingen in het schoorsteenkanaal. Door deze problemen tijdig te signaleren, wordt grote schade voorkomen.

Wilt u een schoorsteen inspectie laten uitvoeren? Bel dan gerust met Schoorsteenveger Heeze op 040 218 29 44.

Is een haard of kachel slecht voor het milieu?
Dat is afhankelijk van uw haard of kachel. Tijdens het stoken van hout of andere vaste brandstoffen komen veel stoffen vrij, zowel binnen- als buitenshuis. Deze stoffen kunnen schadelijk zijn voor het milieu, voor de gezondheid; ze kunnen leiden tot overlast voor omwonenden.

Om deze negatieve effecten zo klein mogelijk te houden, raden wij u aan goed na te denken over de brandstof van uw haard of kachel. Haarden en kachels op aardgas stoten relatief weinig schadelijke stoffen uit en is dus minder schadelijk dan een haard of kachel op hout.

Hoe voorkom ik een schoorsteenbrand?
Een schoorsteenbrand is erg vervelend. De kans op een schoorsteenbrand is aanzienlijk kleiner wanneer een schoorsteen goed onderhouden wordt. Een schone schoorsteen kan niet in brand vliegen!

Laat uw schoorsteen daarom één of twee keer per jaar vegen door een ervaren schoorsteenveger. Een schoorsteenveger kijkt ook uit naar andere mankementen in of aan uw schoorsteen, zoals scheuren of lekken.

Wilt u een schoorsteenbrand voorkomen? Wij helpen u hier graag bij! Neem contact op met Schoorsteenveger Heeze via 040 218 29 44.

Kan ik zelf mijn schoorsteen vegen?

Dat is mogelijk. Echter heeft u, wanneer u uw schoorsteen laat vegen door een ervaren schoorsteenveger, wel de zekerheid dat dit op een goede manier gedaan is.

Daarnaast krijgt u van de schoorsteenveger een bewijs van vegen. Uw verzekeraar kan naar dit bewijs vragen op het moment dat u te maken krijgt met brand in uw haard, kachel of schoorsteen.

Wat doe ik als er zwarte rook uit mijn schoorsteen komt?
Zwarte rook uit een schoorsteen is een effect van slecht stoken. Donkere rook betekent een onvolledig verbrandingsproces. In veel gevallen zien we dat dit komt door een slecht trekkende schoorsteen, te weinig luchttoevoer of ongeschikt brandstof.

Witte of kleurloze rook betekent veelal dat het verbrandingsproces goed verloopt.

Ben ik verzekerd bij schoorsteenbrand?
In veruit de meeste gevallen wel. Sommige verzekeraars willen een bewijs van vegen zien. Wij raden u daarom aan het bewijs van de schoorsteenveger ten alle tijden te bewaren.

Wilt u zeker zijn dat u verzekerd bent bij schoorsteenbrand? Neem dan gerust contact op met Schoorsteenveger Heeze via 040 218 29 44.

Wat doe ik als er een vogelnest in mijn schoorsteen zit?
Op het moment dat er een nestje in uw schoorsteen zit, raden wij u aan de hulp in te schakelen van een ervaren schoorsteenveger.

U mag een vogelnest niet zomaar verwijderen. Wanneer de vogels in het broedseizoen zijn, dan moet u deze periode eerst wachten. Pas na afloop van het broedseizoen mag het vogelnest verwijdert worden. Dit staat beschreven in de Wet natuurbescherming.

Tarieven Schoorsteenvegen Heeze

Houtkachel

 • inclusief arbeid en btw
 • geen voorrijkosten

78,-

Pelletkachel

88,-

Rieten dak

98,-

Klanten Zeggen

Schoorsteenveger Heeze heeft bij mij mijn open haard en schoorsteen geveegd. Goede service tegen een schappelijke prijs!

Paul

uit Heeze

Al jaren onze vaste schoorsteenveger. Wij zijn meer dan tevreden!

Bastiaan

uit Heeze

Vanuit mijn haard kwam er rook de woonkamer in. Op zeer korte termijn had Schoorsteenveger Heeze nog een plekje om onze rookkanalen te inspecteren. Na een inspectie bleek dat onze schoorsteen alleen geveegd moest worden. Fijn geholpen door de vriendelijke man.

Rianne

uit Heeze

Twee keer per jaar komt er een schoorsteenveger van Schoorsteenveger Heeze mijn rookkanalen vegen. Elke keer goed geregeld!

Karel

uit Heeze

Onze Partners

Wilt u veilig en verantwoord stoken?

Bel nu voor gratis advies!

Call Now Button